Simfonija stekla

Kozjanski park in Društvo steklarjev Slovenije vabita na razstavo steklenih mojstrovin članov Društva steklarjev Slovenije

SIMFONIJA STEKLA

Zvoneta Drobniča in Matjaža Bornška

na gradu Podsreda. Razstava bo na ogled do 31. oktobra 2019. Grad Podsreda je odprt vsak dan razen ob ponedeljkih med 10. in 17. uro.

Nekaj utrinkov z otvoritve razstave:

ZVONE DROBNIČ,
umetnik razžarjene steklenine, se je po končani osnovni šoli na Sostrem pri Ljubljani vpisal v poklicno šolo Vega – program steklopihač. Tovarna je izobraževala poklice za svoje potrebe. Vendar je s pridobljenim znanjem in s steklom prav zadihal šele po več letih, ko je dodobra spoznal zakonitosti gretja in oblikovanja stekla. Tedaj je začel uživati v svojem delu. Vsak prosti trenutek je izkoristil za izživljanje svojih idej v oblikovanju. Zvone je najbrž edini steklopihalec v osrednji Sloveniji, ki oblikuje laboratorijsko steklo nad odprtim plamenom v svoji delavnici v Ljubljani.

Sam pravi, da steklo segreva, vleče, piha, brusi, žaga, vari, krivi, razteguje, vse delo je ročno in unikatno, enkratno, ni industrijskega serijskega postopka. Kljub temu, da je že upokojen, ustvarja vsak dan. Svoj način oblikovanja stekla nad odprtim plamenom večkrat predstavlja na raznih prireditvah, sejmih, ob razstavah in delavnicah Društva steklarjev, muzejskih razstavah stekla, na medgeneracijskih srečanjih in šolah, v šolskem centru, kjer se izobražujejo steklarji, ter na delavnicah ob počitnicah otrok. Na gradu Podsreda bo svoje izdelke predstavil že drugič, prvič smo steklene mojstrovine občudovali leta 2012, vsak drugi vikend v oktobru pa se udeleži Praznika kozjanskega jabolka, kjer množici obiskovalcev rad pokaže kako nastajajo njegove mojstrovine.

MATJAŽ BORNŠEK
je po poklicu strojni tehnik, z oblikovanjem stekla pa se profesionalno se ukvarja že skoraj četrt stoletja. Steklo je izbral kot material za svoje umetniško ustvarjanje, ker ga je v nekem trenutku začutil in se mu predal. Začel je kot samouk.

Predmet njegovega ustvarjanja so steklene miniature in tudi nekoliko večje skulpture, torej figuralika, ki pa ne učinkuje statično. Gibanje v njej se nenehno navidezno ustvarja pred očmi opazovalca, liki so ujeti v lok dinamike in v dinamiko materiala samega.

Oblike, ki se porajajo v ognju, so tako mnogokrat plod ustvarjalčeve fantazije in prebliskov trenutka. Mnogokrat so to odzivi na videno, na poskus oživitve videnega v skoraj nevidnem – steklu. Vsa leta na novo odkriva v steklu tisoče možnosti, vedno se pojavljajo in ga prevzemajo nova odkritja, ki jim ni videti konca. Močan navdih so mitološke zgodbe in bitja, ki nas vračajo v skrivnosti davnine in drugačne predstavnosti sveta.

Skulpture izpod rok mojstra Matjaža Bornška so našle poti v svet. Z njimi se je avtor predstavil že na mnogih razstavah (na Ljubljanskem in Predjamskem gradu, v Postojni, Lipici, v izolski Manziolijevi palači, v raznih hotelih po Sloveniji), sodeloval pa je tudi na številnih dobrodelnih razstavah v pomoč socialno ogroženim otrokom. Na gradu Podsreda se tudi on predstavlja drugič, prvič leta 2011. Marsikdo si zaželi stekleno skulpturo po svojem videnju ali zamisli, Matjažu pa je vsaka tovrstna želja nov izziv. Le oglasiti se je treba v njegovem zanimivem in prijetnem ateljeju MB GLASS v Izoli.