Strokovna ekskurzija v Avstrijo

Cilj članov Društva steklarjev Slovenije je bil grad Deutschlansberg, kjer je stalno postavljenih pet muzejskih zbirk, nas pa je najbolj zanimala zbirka muzejskega stekla. Naš vodič je bil kustos in strokovnjak za steklo, Andreas, ki je prisotnim predstavil zanimive in čudovite primerke izdelkov iz različnih, predvsem gozdnih steklarn, t.i. glažut. Ostale zbirke smo pogledali bolj mimogrede, ker se nam je mudilo naprej.

Peljali smo se do bližnje steklarne v Bernbachu, kjer pa si, žal, nismo mogli ogledati steklarskega muzeja – imajo strogo določene ure ogledov in po njihovem je bilo premalo časa, da bi si  lahko muzej v miru ogledali. Morda drugič. Smo si pa ogledali steklene izdelke njihovih steklarskih mojstrov v trgovini in si jih nekaj kupili.

V bližnjem parku smo si ogledali cerkvico Sv. Barbare, imenovano tudi Steklena cerkev (eden od oltarjev je izdelan iz debelih plasti stekla). Cerkev in njena okolica je znamenitost, ker jo je dekoriral avstrijski arhitekt in umetnik, F. Hunderdwasser (imenujejo jo tudi Hunderdwasserjeva cerkev). V svojem stilu je uredil park – okolico, fasado in stebre okrog cerkve in notranjost – izjemen je tudi oltarni mozaik, decenten, poveden.

V lepem vremenu smo zapolnili sobotni dan in se polni vtisov vrnili domov.  
Erna Ferjanič