Petra Bric

Petra Bric, rojena 17. 10. 1982 v Ljubljani,
specializirana za izdelavo steklenih korald in miniatur v tehniki Lampwork – oblikovanje stekla na odprtem ognju

Ustvarja v Ljubljani pod rokodelskim certifikatom št. 8177-06/14

Steklo jo je že v otroštvu očaralo, predvsem steklene koralde. Prve je dobila od Babice, nanje pa je gledala kot zaklad.

Steklo in izdelava predmetov iz stekla se ji je zdelo nekaj nedotakljivega in rezerviranega za posameznike, ki lahko ustvarjajo v steklarskih obratih.

Kot zbirateljica steklenih korald, se je srečala s tehniko Lampwork – s katero na odprtem ognju topimo steklo v obliki palic in ga oblikujemo v miniaturne podobice ali steklene koralde.

O pravih korakih pri nabavi opreme in izdelavi osnovne steklene koralde se je poučila na krajšem tečaju na Srednji steklarski šoli v Rogaški Slatini pri prof. Ivanu Lampretu leta 2011.

Ko je z vajo obvladovala vrtenje staljenega stekla so jo zanimale tudi zahtevnejše tehnike kot so barvno steklo ujeto v plasti prozornega stekla, in napredno oblikovanje miniatur, se je napotila na izobraževanja v tujino, njeni mentorji pa so bili Carla di Francesco, Caroline Weidman, Tatyana Boyarinova, Andrew Jackson Pollack.

Za svoja dela uporablja predvsem Muransko steklo – mehko steklo in Borosilkatno steklo – laboratorijsko steklo.

Pri tehniki uporablja gorilnik, ki ga napajata propan in kisik, ter s pomočjo plamena topi in oblikuje steklo v raznolike forme.

V zadnjem času deluje pod mentorstvom steklarskega mojstra Zvonka Drobniča.