Slikarska razstava članov Društva steklarjev Slovenije Valerie Štih in Matjaža Gostečnika

V soboto, 5. julija smo v kletnih prostorih gradu Podsreda odprli drugo letošnjo steklarsko razstavo članov Društva steklarjev Slovenije Valerie Štih in Matjaža Gostečnika. Razstavo in umetnika je predstavil predsednik Društva steklarjev Slovenije Jože Rataj, dogodek pa sta popestrili mladi glasbenici Jona Kunej in Eneja Lipej.

Na gradu je potekala tudi steklarska delavnica, na kateri so steklarski mojstri prikazovali svoje veščine, obiskovalci pa so lahko domov odnesli tudi po njihovi želji zbrušen ali graviran izdelek. Razstava bo na ogled do 28. septembra 2014.

VALERI ŠTIH

prihaja iz Francije in je Slovenijo spoznala leta 2003, ko je v okviru projekta Cittic obiskala Rogaško Slatino. Na tamkajšnji steklarski šoli se je dodatno izpopolnjevala. Diplomirala je v Parizu, kjer je 10 let tudi delala. Obnavljala je vitraže iz 13., 15., 16. in 19. stoletja v različnih katedralah v Franciji. Na samostojno ustvarjalno pot je krenila leta 2011. Uveljavila se je z enkratno tehniko dletanja stekla. Izvrstna je tudi v večnivojskem ročnem peskanju in v fuziji.

Valerijina odlika je, da posluša naročnika in njegove želje izrazi v steklu. Njene izdelke so prejeli že Predsednik Republike Slovenije, Predsednik-ca vlade Republike Slovenije, Predsednica Indijskega Parlamenta, Japonski in Britanski prestolonaslednik in številni drugi. Številne občine, ustanove, gospodarske družbe in športni klubi uporabljajo Valerijine izdelke za svoje potrebe. Valeri živi in ustvarja v Novem mestu.

MATIJAŽ GOSTEČNIK

prihaja iz Slovenj Gradca. Ustvarja unikatne izdelke iz fuzijskega stekla. Likovna podoba izdelkov s pridobljenim certifikatom art&craft Slovenija je plod sodelovanja rokodelca z magistrom likovnih umetnosti Klavdijem Tutto. V javnosti je še zlasti znana kolekcija nakita in steklenih skulptur na temo »Polifemovo oko«, ki jo bomo lahko občudovali na razstavi na gradu.

Plod lastnih inovativnih zamisli so tudi protokolarna in poslovna darila (stekleni spominski medaljoni in obtežilniki), vitraži iz taljenega stekla, okrasni elementi za vgradnjo ter solarne nagrobne lučke. V zadnjem času steklarski mojster razvija steklene skulpture, pa tudi steklene simbole, katerih kolekcijo je poimenoval »Od rojstva do nebes«. Na razstavi na gradu Podsreda so na ogled dekorativni krožniki, triptihi »Polifemovo oko« in kolekcije ezoteričnih skulptur ter nakita »oko«. Matijaževo rokodelsko ustvarjanje je prepoznavno z likom »Oko«, ki ga spremlja na njegovi ustvarjalni poti.