Razstava brušenega stekla Karlija  Holeška

Razstava brušenega stekla - Karli HolešekS svojimi izdelki se predstavlja
Karli Holešek,
član društva steklarjev Slovenije, Kozjan, znani mojster filigranskega brušenja.

Razstava bo na ogled do 10. 9. 2012. Vljudno vabljeni!

Karli Holešek

Življenjska zgodba mojstra Karlija Holeška je zaznamovana s hudo izkušnjo že v času najnežnejšega otroštva, ko ga je druga svetovna vojna oropala in prikrajšala za ljubezen staršev. Zapustiti sta ga morala samega v zibki in ju potem ni videl nikoli več. Skrb zanj je prevzela teta in odraščal je pri njej v Kozjem. Po končani osnovni šoli mu je do poklica steklarja brusilca  pomagal bratranec Marjan Presiček, priznani oblikovalec stekla in slikar. Karli je končal poklicno steklarsko šolo v Rogaški Slatini in kot nadarjen rokodelec dobil delo v vzorčenem oddelku, kmalu pa postal tudi vodja te delavnice. Svoje znanje je poglabljal in dopolnjeval z veliko predanostjo. Z veseljem ga je prenašal na mnoge generacije novih brusilcev kristalnega stekla in prikazoval na velikem tržišču Združenih držav Amerike.

»Steklo je kot papir; prenese vse … Z brušenjem mu spreminjamo obliko in značaj. Dekorativno brušenje stekla se deli na tako imenovani lahki in globoki brus. Prvine lahkega brusa so zrno, list, polzrno ali pollist, črta in kroglica,« pove Karli. »Višja oblika dekorativnega brušenja stekla – graviranje – pa so bile le za mnoge med nami, brusilci, le nikoli uresničene sanje.«

Kljub oviram in težavam, ki so spremljale njegovo življenjsko in poklicno pot, je Karli Holešek uspel uresničiti mnogo svojih sanj, tudi zdaj, ko fabriko v dolini opazuje iz zavetja svojega doma v Rogaški Slatini, kjer v prijetno urejeni delavnici nastajajo nove in nove steklarske mojstrovine.

Priložnost za prvo samostojno razstavo se je Karliju ponudila dokaj pozno, v Kroflnovem mlinu v Kozjem, tako rekoč pred pragom doma njegove matere, kjer je preživljal svoje otroštvo.