Srečanje z zmajem

Kozjanska pokrajina v vseh letnih časih nagovarja z lepoto in zanimivostmi. Griči, posejani s trto, srnjad, ki se podi v tropih po travnikih, tod živi še vrsta malih in velikih ptic, povsod pa urejeni domovi, okrašeni s cvetjem, kmetije, vinski hrami.

Po vijugavi cesti se spustiš s hriba v dolino proti Kozjemu in pripelješ naravnost v krožišče, ki ga v sredini dopolnjuje veliko stekleno jabolko, kombinirano, zaradi tehnične postavitve in dokončne idejne zasnove, z železom. Avtor skulpture je steklarski mojster Mitja Lukanc iz Grajske vasi v Savinjski dolini. Zanimiva skulptura še bolj pritegne poglede v temi, saj osvetljena žari v toplih barvah zrelega jabolka, ki je simbol kozjanske kmetijske pokrajine. Vsako leto namenijo jabolkom prireditev v Podsredi pod imenom Kozjanska japka, organizator pa je Kozjanski park. Kip steklenega jabolka je bil dolgo edina umetniška cestna atrakcija, zdaj se mu jepa pridružil še zmaj, ki so ga postavili v naslednjem, desnem, novem krožišču.

Skulptura steklenega zmaja je bila kriva, da se je nekaj članov Društva steklarjev Slovenije odločilo, društvo ima sedež prav v Kozjem, da gremo pogledat zmaja v živo. Osnutek kipa v miniaturi smo že videli na mizi županje Kozjega, zdaj pa nas je zanimalo, kako izgleda povečan izdelek.

Viden je že od daleč. Bolj ko se mu bližaš, bolj čutiš “strašljivost” izdelka; ne zaradi zmajskosti, zavedati se začneš, kakšno delo je bilo vloženo v kip. Tako velik samostojni stekleni izdelek je redek. Tudi to skulpturo je izdelal Mitja Lukanc, član Društva steklarjev Slovenije, v svojih delavnicah Artlinia glass strudio, pomagali pa so mu še zunanji sodelavci. Ni potrebno posebej izpostaviti, da smo izjemno ponosni na take presežke v ustvarjanju. Pa sem za nekaj tehničnih podatkov o nastanku kipa vprašala kar avtorja. Mitja je povedal: “Zmaj je bil tehnično izjemno zahtevna skulptura. Sestavljen je iz več kot 1250 kosov čistega, 10 mm debelega kristalnega stekla, visok je 4 m, tehta pa 12 ton – zaradi vseh teh podatkov je bila postavitev sculpture tehnični dosežek. Steklo smo najprej natančno izrezali, očistili, potem smo vse kose spolirali in nato zlepili; vse delo je terjalo veliko natančnosti, znanja, spretnosti in zmaj, kot celota, je poklon steklarstvu in obvladovanju oblikovanja stekla starih mojstrov, ki so v steklarnah- glažutah ravno tod, v Bister grabnu, stoletja nazaj mojstrsko oblikovali steklo. Skulptura zmaja gleda proti tej lokaciji in sporoča starim steklarjem, ki jih že dolgo ni, da njihova znanja in spretnosti obdelave stekla še živijo.”

Ogledali smo si skulpturo z vseh strani in se čudili. Že manjši izdelki v steklu zahtevajo veliko znanja, mojstrsko obdelavo, krhkost stekla je lahko poseben izziv, a pri plastenju se najbrž steklo odebeli, ojača … ampak tu so še oblike, ki jih je bilo potrebno izdelati, izrezati, tu so še koničasti deli zmaja, predvsem pa gre za velikost vsakega dela posebej (noge, glava, krila, rep …). Bravo, mojstri!

Mitja Lukanc z mojstri zasluži res vso priznanje za tako zahtevno izvedbo! Zmaj je preko legende nekakšen zaščitni znak-simbol Kozjega. Močan in zloben naj bi po legendi strašil po kozjanskih vaseh. Današnji človek Kopzjega vidi danes v zmaju moč, vztrajnost in še druge dobre lastnosti, saj ustvarja in spreminja življenje na bolje. Tudi županja Kozjega, Milenca Krajnc, pravi: “Naš zmaj je prijazen, obiskovalce sprejema dobrodušno.”

V noči se tudi zmaj spremeni in zasije v svetlobi razsvetljave; takrat postane v barvah začaran, magičen. Najbrž ponoči sanja, da so se mu uresničile sanje, da postane del življenja Kozjega. Stekleni zmaj, ki čepi na kozjanskem kamnu, se razgleduje po kraju, ki se razvija in raste, gleda po novi cesti, po kateri se bodo pripeljali mnogi obiskovalci, veseli se novogradenj, ker pomenijo boljše življenje. Naj zmaj pripomore k dobremu vzdušju in razvoju!

Preberite članek o skulpturi na portalu Celje.info